Artikelen

Narrowcasting oplossingen

Narrowcasting
Narrowcasting kan worden beschreven als het digitaal leveren van een boodschap aan een selecte doelgroep. Deze boodschap kan een commercieel, functioneel of informatief karakter hebben. De meest voorkomende vorm van Narrowcasting zijn de alom bekende LCD, TFT en LED schermen die hangen in publieke of private ruimtes.

Narrowcasting heeft als relatief nieuw advertentiemedium een dominante positie weten te bemachtigen. De toegevoegde waarde van Narrowcasting ligt in het feit dat, in tegenstelling tot statische mediadragers zoals billboards, veel informatie uitgedragen kan worden. Video, informatieslides en nieuws-tickers kunnen worden gecombineerd om de kijker te prikkelen. Omdat commerciële uitingen kunnen worden gecombineerd met informatieve uitingen kan de ‘blinde vlek’ van de spectator effectief worden omzeild.

Vele soorten informatie kunnen worden aangeboden. Populaire Narrowcasting genres zijn onder andere:

 • Lokaal weerbericht
 • Wereldnieuws
 • Lokaal nieuws
 • Showbiz nieuws
 • Geanimeerde menukaarten
 • Informatie over nabijgelegen OV
 • ‘Wist u dit?’ feitjes
 • Informatie over vermiste personen
 • Bedrijfsspecifieke informatie
 • Informatie over hotel

Het is soms ook mogelijk om interactie te voeren met Narrowcasting opstellingen. De inhoud van het scherm kan worden gemanipuleerd door bewegingsdetectoren, joysticks, RFC/RFID sensoren en mobiele telefoons (Bluetooth en SMS).

Scenario #1:
Winkelketen Ikea gebruikt zowel interactieve terminals voor het bekijken van producten als in-store Narrowcasting schermen. Hierdoor is Ikea in staat om haar promotieboodschap op een dynamische manier te delen met kijkers. Veelal bevat deze boodschap informatie over aanbiedingen en actuele informatie over het restaurant. Hoewel informatieschermen over een restaurant niet nuttig lijken op het eerste gezicht,  kan het een zakelijke doelstelling bewerkstelligen. Met de promotieboodschap kunnen klanten worden gedirigeerd naar het restaurant. Dineren is een vorm van comfort en door de pauze in te lassen zijn klanten geneigd meer tijd te spenderen in het winkelcomplex.

Scenario #2:
Winkelcentra over de hele wereld maken gebruik van Narrowcasting (en dus Digital Signage schermen) om consumentengedrag te beinvloeden. Winkels  in het winkelcentrum sluiten een contract af met de uitbater van het winkelcentrum om een serie eigen slides te beheren. Met de Narrowcasting software kunnen de winkels inloggen in het winkelcentrum-brede Narrowcasting systeem en hier de uitingen aanpassen. Bewezen marketingtechnieken zoals kortingen en speciale aanbiedingen worden vaan gebruikt om kijkers te dirigeren naar een bepaalde winkel in het winkelcentrum.

Scenario #3:
Hotels hebben vaak een eigen ‘Hotel TV’. Met dit kanaal kunnen hotels klanten overtuigen om bepaalde faciliteiten te gebruiken binnen het hotel of om producten aan te schaffen. Het wordt ook vaak gebruikt om klanten te informeren over regionale evenementen en toeristische trekpleisters in de nabije omgeving.

Scenario #4:
Met name fastfoodketens met interactieve menukaarten. De menukaarten laten bijvoorbeeld een lustopwekkend filmpje zien van een gegrilde hamburger en tonen vervolgens prijsinformatie over het product en de upsell-prijzen van bijvoorbeeld sauzen en extra beleg. Het voordeel van interactieve menukaarten is dat deze bij wijze van spreken elke minuut kunnen worden aangepast, zonder fysiek elementen te hoeven vervangen.

Voordelen

 • Geen noodzaak posters/borden handmatig vervangen
 • Informatiemix tegen blinde vlek (combineren van informatie en commerciële uitingen)
 • Actuele promoties
 • Promotie aanpassen op actuele voorraad

De naam
In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om de naam ‘Digital Signage’ te hanteren in plaats van ‘Narrowcasting’. Ook wordt daar gebruik gemaakt van de term ‘Digital Out of Home’.  De term Narrowcasting en ‘Digital Signage’ betekenen doorgaans hetzelfde. Soms wordt Narrowcasting verkeerd gespeld als narrow-casting and narrow casting. Personen die onbekend zijn met het jargon noemen het soms ook ‘informatieschermen’.

About Redactie

No information is provided by the author.

Comments Closed

Comments are closed. You will not be able to post a comment in this post.